Medicinsk Klassisk Massage

Medicinsk massage har sitt primära fokus på de mest ömmande och problematiska kroppsområden. Det kan handla om muskulära spänningar, ömmande triggerpunkter, huvudvärk, nacksmärta, inklämningar i axel eller höft, ischiaspåverkat, ryggvärk, värk i sen- och muskelfästen. Massagen sätter fart på läkning och funkar vid problem som exempelvis hälsporre, tennis- eller golfarmbåge, karpaltunnel, rygg insuficens, löparknä, falsk ischias, förslitningsskador

Medicinsk klassisk massage är en djupgående massage med Triggerpunktsbehandling och Terapeutisk stretch. Om Proprioceptiv Neuromuskulär Fascilitering och Mobilisering önskas ber terapeuten klienten att aktivt medverka genom att töja, trycka emot och spänna sina muskler och leder samtidigt som massagegrepp och tryck pågår. Detta sker för att förstärka behandlingens effekt.

Som klient väljer man det problem område som man vill få behandlat. Du förklarar var, på vilket sätt och vid vilka rörelser du har som mest ont. Behandlingen anpassas därefter. Nacke, axlar, armar, händer, rygg, säte, ben och fötter ingår i helkroppsmassage. Väljer man 25 minuters behandling läggs fokus på enbart på det problematiska området så som t.ex. enbart ryggen eller nacke, axlar eller enbart på benen. Underkläder behålls på och man får varm handduk över sig.

Som komplement kan värme- eller kylbehandling erbjudas. Värmebehandlingen består av heta stenar som placeras på det ömmande området. Vid svullnader och mer akuta smärtsymtom kan kylbehandling vara bättre och sker då i form av omslag med is.

Massagens ibland hårda tryck ökar upp flexibilitet i stela leder, mjukar upp spända muskler och återinför cirkulation till vävnad som stagnerat.
När blodgenomströmning förbättras så ger det samtidigt mer syre och ökad ämnesomsättning till muskler och fascia. Detta gör att kroppens egna läkningsprocesser kan skjuta i höjden.

Många skador vi drar på oss är belastningsrelaterade och sker på grund av återkommande rörelser och kroppshållning som innebär slitage på kroppen. I samband med massagebehandlingen kan vila från träning eller slitsamma rörelser vara avgörande för återhämtningen. En eller ett par dagars vila efter medicinsk massage rekommenderas därför för att ansträngd vävnad fullt ut ska kunna repareras.

Töjning/stretch behandling

Massage töjer ut förkortade muskler. T.ex problem med hållning på grund av framskjutna axlar uppstår ofta på grund av förkortade bröstmuskler. En förkortad inre bröstmuskel bidrar då till att axlarna dras ihop framåt. I ett sådant fall kan det vara bra med både stretch och massage för att töja ut och ge avslappning. Regelbundna stretchövningar tänjer ut spända  muskelområden. I varje enskilt fall undersöker vi vad som kan fungera.

Proprioceptiv Neuromuskulär Fascilitering – PNF

PNF är en metod som tänjer ut spända senor och muskler. Terapeuten pressar och stretchar det tighta området tills det tar emot. Därpå ombeds klienten att trycka emot medan terapeutens hand pressar tillbaka så att kontraktion uppstår i området. Denna statiska position hålls i ca 5 sekunder och kan kännas lite ansträngande. När klienten slappnar av och terapeuten fortsätter att trycka ut området i stretchläge så kommer flexibilitet och vighet att ha ökat lite. För optimal effekt upprepas detta ett par gånger. Det är ett effektivt sätt att öka rörelseomfång och flexibilitet i muskler, senor och leder.

Triggerpunkter och Behandling

Triggerpunkter är smärta och ömma punkter i muskeln. De uppstår lätt när kroppen utsätts för muskulär stress som vid monotont arbete. Men även psykisk stress kan skapa kontraktioner i muskeln och ge upphov till triggerpunkter. Motoriska nerver skickar nervimpulser från bland annat hjärnan till samma ställe i musklerna om och om igen om att de ska dra ihop sig. Muskelsammandragningar sker då hela tiden på samma ställe. Ibland kan dessa kännas som små knutor eller band i muskulaturen när man drar över dem med handen. Vid tryck uppstår smärta, ibland lokalt och ibland med utstrålning till andra delar av kroppen, så kallad refererad smärta. Triggerpunkter finns ofta mitt i muskeln.

Triggerpunktsbehandling sker genom massage och tryck på det ömma stället. Det kan vara smärtsamt men det öppnar upp för blodflöde. Med ökat blod tillförs syre och ny metabolism. Muskeln slappnar av vilket även är förutsättningen för återhämtning och läkning.

Massage töjer och sträcker bindväv och muskler. Massage ökar muskelns ämnesomsättning, stimulerar tryck- och beröringsreceptorer, frisätter endorfiner och motverkar smärta. Massage aktiverar mage och tarm, sätter igång cirkulation av lymfsystemet och leder till att svullnad minskar.