Massage

Medicinsk Massage är massage för ömma, stela leder och ömma, spända, värkande krampande muskler och vävnad i kroppen. Massagen är oljebaserad där triggerpunkts-behandling, värmebehandling av varma stenar, muskel- och ledstretch ingår. Behandlingsfokus läggs på ditt problemområde, i samspråk med dig. Underkläder behålls på och du täcks med värmande handdukar och filtar efter behov. Beroende på behandlingens tidslängd har du möjlighet att bearbeta rygg, axlar, nacke, huvud, armar, händer, ben, säte och fötter. Massagen har ibland inslag av thaimassagens akupressur, tryck och stretch.

Information om Massage och Tillval så som Reflexologipunktsbehandling och Gua Sha finns på nästa sida.

Triggerpunkter och Behandling
Triggerpunkter är ömma punkter i musklerna som lätt uppstår vid muskulär påfrestning så som efter utmattande eller monotont arbete. Psykisk stress kan också skapa triggerpunkter. Triggerpunkter kan uppstå som små sammandragningar eller kramper i muskeln och/eller när cirkulationen i vävnaden har hämmats eller avstannat. Vid tryck på punkten uppstår smärta, ibland lokalt och ibland med utstrålning till andra delar av kroppen

Triggerpunktsmassage ökar cirkulationen och öppnar upp för inflöde av nytt, syresatt blod och frisk lymfvätska. Eventuell svullnadsvätska förs bort. Cellerna kan börja reparera och förnya sig. Muskeln slappnar av vilket även är förutsättningen för återhämtning och läkning.

Hot Stone – Värmebehandling – Varma Lavastenar (eller kylbehandling vid behov)
Under en del av behandlingen sker massagestrykningar med hjälp uppvärmda stenar. Värmen går djupt ner och ökar avslappning i vävnaden. Avslappning bidrar till att smärta och spänningar kan släppa och kroppen självläka. Lavastenar har en unik förmåga att hålla värmen länge. De värms i en specialkonstruerad kokare. Varma Lavastenar på leder med t.ex. artros och på utarbetade muskler kan kännas som healing.

Vid svullnader, inflammationer inne i muskler och vid mer akuta smärtsymtom kan kylbehandling vara bättre. Det sker då i forma av is inlagt i handduk över skadeområdet.

Töjning/Stretch behandling & PNF
Massage töjer ut förkortade muskler. Till exempel så kan förkortade bröstmuskler bidra till hållning med framskjutna axlar. Stretch och massage förlänger och ger avslappning i spända muskler.

Terapeuten kan be klienten att aktivt medverka genom att töja, trycka emot och spänna sina muskler och leder samtidigt som massagegrepp och tryck pågår. Det är ett effektivt sätt att öka rörelseomfång och flexibilitet i muskler, senor och leder.

Många skador vi drar på oss är belastningsrelaterade och sker på grund av återkommande rörelser och kroppshållning som innebär slitage på kroppen. I samband med massagebehandlingen kan vila från träning eller slitsamma rörelser vara bra för återhämtningen.

Massage töjer och sträcker bindväv och muskler. Massage ökar muskelns ämnesomsättning, stimulerar tryck- och beröringsreceptorer, frisätter endorfiner och motverkar smärta. Massage aktiverar mage och tarm, sätter igång cirkulation av lymfsystemet och leder till att svullnad minskar.