Nyfiken på Ländryggsproblem & Massage

Denna text är en del i en bloggserie som kortfattat sammanfattar information om vanligt förekommande sjukdomar och smärtsymtom i muskler och leder. Frågor som ställs är: Kan massage stödja läkning och lindra smärta vid dessa sjukdomar? När rekommenderas massage och när rekommenderas det inte? Nyfikenhet och intresse har fått mig att här samla sjukdomsbeskrivningar och om massage som behandling rekommenderas för dessa. Detta är bara en rådgivande text. Har du svåra problem kontakta alltid sjukvård, läkare eller naprapat.

Detta inlägg undersöker Massage i samband med

Ländryggsmärta, Ryggskott, Lumbago Akuta, Lumbago Chronica

Ländryggssmärta, rygginsuficens/okomplicead eller subakut Lumbago

Yttrar ofta sig som värk eller känsla av trötthet, svaghet, stelhet i ländryggen. Smärtutstrålning till skinkor och ljumskar är vanlig men ger ingen benutstrålning som vid ischias. Ländryggssmärta är något de flesta får någon gång i livet. Att röra sig kan göra ont men det går att hitta smärtfria positioner och rörelsemönster. Ofta smärtar det mest eller enbart på ena sidan av ryggraden och kallas då för höger- eller vänstersidig lumbago. Vid tryck här uppstår ömhet. Om man lutar ryggen åt den sida som värker så uppstår lätt muskelkramp. Att utföra sidoböjning, rotera eller böja sig framåt eller bakåt i ryggen kan göra ont. Lumbago startar ofta med smärta vid uppstigning morgonen efter att man lyft tungt eller rört sig på sätt som inneburit belastning på ländryggen. Smärta kan vara svår och hålla i sig ett par dagar, men klingar sedan av.

Massage & Behandling vid Ländryggssmärta, Subakut Lumbago

Beroende på smärta och symtom ges avslappnande massage på ryggen. Värmande Heta Lavastenar på smärtområdet kan lindra och ge avslappning. Massage och stretchterapi på kringliggande ansträngda muskler som fått arbeta vid eventuella kompensatoriska rörelsemönster är uppmjukande och främjar cirkulation och frisättning av må-bra-hormoner.

Lumbago Akuta – Ryggskott

Lumbago Akuta, Ryggskott, är en ländryggssmärta som uppstår plötsligt, ofta på grund av överbelastning i samband med tunga lyft eller ovan eller felaktig rörelse. Ofta uppstår det som reaktion på tidigare ignorerad ryggproblematik. Symtomen kan utgöras av olika orsaker så som bristningar i sen- och muskelfästen, degenerativa förändringar i ryggraden så som i diskar och facettleder eller att nerver kommit i kläm eller på grund av låsning i en led.

För ett mindre antal personer innebär Lumbago Akuta att brott uppstått på yttre ring kring disk i ryggraden. Det kan leda till diskbråck och ischias. Smärtan i akut lumbago handlar oftast om spasmer och kramp i muskler när något kommit i obalans kring eller i ryggraden. Ischemi och kramp uppstår när blodflödet i vävnaden stryps. Det i sig skapar smärta. Smärtutstrålning ner i skinkan, i ibland även ut låret kan förekomma. Muskler som brukar vara involverade är, iliopsoas, erector spinae och quadratus lumborum, delar av magens muskler

Den akuta smärtfasen förlöper oftast under några 4 – 5 dygn med muskelspasmer och smärta även vid små rörelser. Ofta tvingar krampen, smärtan in överkroppen i snedställning. Rörelser i vardagen blir svåra att utföra. Under de första dygnen behövs aktiv vila. Om smärtan därefter fortsätter så bör läkare uppsökas.

Även vid svårt ryggskott rekommenderas det att man så fort det går börjar röra på sig. Det är bra att variera mellan att gå och stå samt att ligga ner med stöd för höft och ben så att de flekteras i 90°. Att sitta kan vara sämre när man vill läka lumbago.

Massage & Behandling vid Ryggskott

Efter ca 2 dygn kan massage vara bra, naturligtvis beroende på hur svår skadan är. Massage på krampande muskler kan minska krampen. Töj- och stretchövningar funkar bra som rehabiliterande egenterapi. Att sträcka ut i ryggraden så att kotor separeras lite för in cirkulation och kan generera läkning.

Lumbago Chronica – Långvarig smärta i ländrygg

Kronisk Lumbago har den där ländryggssmärtan fortsätter länge. Det kan vara svårt för läkare och vårdpersonal att förstå den exakta medicinska orsaken och ställa rätt diagnos. Läkarundersökning kan vara bra om problemet pågått i mer än två månader. Läkare utreder om orsaken till exempel är diskbråck.

Vid kroniskt ryggont smärtar det som regel alltid när man roterar ryggen och vid lyft. Man har sett att patienter som söker för kronisk ryggvärk ofta även har depressions- och/eller ångestproblematik. Psykiska problem innebär ofta anspänning på muskulatur.

Massage & Behandling vid långvarig smärta i ländrygg

Massagen ges efter smärtnivå. Värmen från varma lavastenar ger skön avslappning åt överspänd och öm vävnad. Massagens kan öka blodcirkulationen och minska muskelkramper. Egenvård i form av fysisk träning och stretchövningar leder till snabbare läkning.


Referenser

https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=137

”Rörelseapparatens sjukdomar och skador”, Kropps terapi skolan, Göransson Krister

https://www.netdoktorpro.se/smarta/medicinska-oversikter/lumbago/